Gerda og Peter Hegelund, Randi og Gunner Nielsen har på de følgende sider skrevet ned efter erindringen, hvilke erhverv og forretninger, der har været i Lysbro gennem årene.
Teksten er nedskrevet på Lysbro Plejecenter i 1997 og opdateret i 2000
Lysbro blev samtidig med Alderslyst og Søholt indlemmet i Silke borg kommune den l. april 1941. Dengang hed gaden fra Herningvej og om til Lysbro fabriker (nu Fiskars Danmark A/S) Nørregade.
Den fik så navneforandring til Lysbrogade, og senere da Ringvejen blev anlagt, fik stykket fra skolen og plejehjemmet navnet Vestre Ringvej.
Teksten der er skrevet med kursiv er tilføjet af Nina Bardram ( 2033) i forbindelse med, der er kommet billeder ind i denne fortælling og den er delt på denne hjemmeside.
Forretninger og firmaer på Lysbrogade
Nummer 1.
Her boede engang en hjemmeslagter (Chr. Steffensen), der i baghuset foretog slagtning af kvæg. Han kørte i hestevogn ud i omegnen og solgte kødet til beboerne.
Nummer 9
I ca. l95o indrettedes her et trikotageudsalg i en træbygning af Henny Hesel, Funder. I 1954 byggede Esther og Poul Henning Kjærgaard hus på grunden.
Esther drev frisørsalon her indtil 1973, hvor salonen blev lukket.
Nummer 13
Købmandsforretning bygget ca. l9Jo af Aggerholm. Sidste købmand hed Kristensen. Da han døde i 1978, blev forretningen lukket.
Nummer 15
Her blev omkring 1928 bygget hus med bageri og forretning. Efter flere ejerskifter overtog Kirsten og Orla Hansen forretningen. De moderniserede og udvidede varesortimentet, men. på grund af sygdom måtte, de lukke forretningen i 1985 eller 1986.
Nummer 19
Bøgild teglværk blev bygget i 1873. Teglværket fulgte med udviklingen i mange år, men ler arealerne svandt ind, og de større teglværkers tunnelovne og langt større kapacitet tog magten, og Bøgild teglværk lukkede i ?
Sidste ejer var Sørensen, der var gift med teglværksejer Frandsens datter. De gamle lader bliver nu brugt til vinterhi for campingvogne.
Nummer 23
I begyndelsen af 19oo-tallet var her en lille købmandsforretning.
Nummer 27.
I 1952 opførtes her et hus med forretning med salg af tobaksvarer, spiritus og blade. Er nu lukket.
Nummer 31
Her var fagforeningskontrolsted hos Tage Hegelund fra ca. 1933 til 1941.
Nummer 35
I 1896 byggede Christoffer Steinicke “Lysbro Teglværk”, og i 1903 blev ringovnen bygget.
I 1911 blev teglværket solgt til ingeniør Munther, som i 1913 også købte “De forenede teglværker”, på Herningvej.
I 1928 overtog Arne Siim fra Anebjerg teglværk, Laven ledelsen af teglværket med Silkeborg Bank som ejer. Forvalter Helge Jensen var daglig leder fra 1938.
I 1942 købte Th. Moldkjær teglværket med Svend Aage Arentoft som driftsleder.
I 1949 købte ingeniør Svend Lautrop Lysbro teglværk med Karl Mikkelsen som driftsleder. Dette job blev i 1951 overtaget af teglmester Peter Hegelund. Teglværket blev moderniseret og fik ny ovn.
I 1979 købte Leif og Thea Bang-Pedersen teglværket med Hagelund som driftsleder indtil 1984. Herefter var forskellige driftsledere ansat i en kortere årrække.
I 1989 købte firmaet “Calcas” teglværket med forskellige ledere, indtil den nuværende Jørn Munk blev ansat i 1992. I 1993 solgtes teglværket til firmaet ”Optiroc”, Sverige. I 1994 overtog den nuværende ejer Piper fra Randers teglværket .
Nummer 41
I forbindelse med et parcelhus byggede tømrer Erik Grøndahl Nielsen her et tømrerværksted. Udvidede i 1995 med større lokaler på en nabogrund.
Lysbrogade lige numre
Nummer 4
Nummer 6
Her startede et tekstilbroderi ( flyttet til Bohrsvej 8 sidst i 9o-erne) Firma Jy-lo reklamebrodering.
Nummer 8
Slagter Agner Pedersen, en søn fra nr. l. opførte her i ca. 1935 et hus med slagterforretning. Forretningen bestod til efter 1965.
Nummer 10
Søren Andersen drev vognmandsforretning og brændselshandel fra ca. l95o og en del år frem.
Nummer 12
Efter Aage Jensen fra 1952 og i nogle år frem havde været privatchauffør hos fabrikant Madsen; Lysbro fabriker, nedsatte han sig i sin fars hjem som vognmand, senere flyttede han først til Herningvej 9o og derefter til Herningvej 92.
Hans søn opførte derefter et autoværksted og drev det, til det lukkede i 1993. (Elo Jensen}.
I 1994 flyttede Funder Glarmesterforretning hertil fra Herningvej 102
Nummer 22
Her var købmandsforretning, før den flyttede over på den anden side af gaden i nr. 13.
Nummer 24
Her var en mindre bygning som lagerbygning for købmanden i nr. 22. Senere blev der værkstedfor en maskinarbejder. I 1948 indrettet til gartnerforretning, der blev nedlagt i 196o. Er nedrevet og erstattet af et parcelhus.
Nummer 42-46
Omkring 1850 byggedes her et teglværk med en højovn. Blev nedlagt da teglværket blev bygget på modsatte side af gaden på nr 35. Senere var der en kontor bygning med tilhørende lejlighed. Kontor lokalerne var beslaglagt af Tyskerne i begyndelsen af krigen. Denne bygning er nedbrændt i senere tid og nedrevet. Tilbage er en lille hvid lagerbygning, der i teglværksejer Moldkjærs tid blev brugt som lager til Purella vaskemaskiner, som Moldkjær havde forhandling af. Grunden ejes stadig af Lysbro teglværk.
Nummer 52
Her lå oprindelig en landejendom, ejet af Mikkel Kristensen i 20 -erne, senere af løjtnant Dahl, Møllehovedgaard. Stuehuset blev udlejet til 2 familier og udhusene til forskelligt, bl.a. cementstøberi og senere til Lysbro Fjerkræslagteri, som startede her men senere flyttede til Alderslyst.
Landejendommen blev nedrevet i 1974 for at give plads til til bygning af Ferskvandlaboratoriet, som nu er flyttet til det nye Danmarks Miljøundersøgelse ( Vejlbovej)
Bygningerne indgik herefter i det nuværende Lysbro Plejecenter fra april 1996
Da ringvejen blev an1agt, fik det stykke af Lysbrogade, der gik fra bækken ved siden af p1ejehjemmet og ti1 fabrikken “Fiskars” navneforandring ti1 Vestre Ringvej.
Vestre Ringvej
Nummer 7
Her var oprindeligt mølle, senere fiskedamme. Indtil 1931 kornmølle og savskæreri.
En årrække i 193o-og 4o-erne var der fabrikation af ”Roskildejord” (knuste teglstensbrokker) ti1 tennisbaner. I den tid sagde man den røde mølle.
Nummer 13
Her boede fiskehand1er Hald, der kørte rundt i hestevogn og so1gte fisk
Nummer 19
I en kortere periode var her indrettet forretning med sa1g af dag1igvarer (ea. 196o-7o).
Nummer 23
Mekaniker Johannes Hede opførte her i 1948 et autoværk sted. Hans kone “Tomma” indrettede “Ishytten” i forhaven. I 1958-59 f1yttedes værkstedet ti1 Vestre Ringvej 24, og der byggedes en servicestation. Tomma døde i 1961, og Johannes emigrerede ti1 Canada, Sønnen Or1a Hede forpagtede stationen en tid.
Nummer 25
Her boede tivoliejer Pedersen, som ejede et omrejsende tivoli “Luna-park” fra engang i s1utningen af 3o-erne. Hvert forår startede han sæsonen pa gårdspladsen og rejste derefter pa turne. Da han rejste fra Lysbro, købte han en campingplads i Mou.
I 1963 startede Er1ing Kristensen depot for Esso fyringsolie, som fortsatte med forskellige ejere til det lukkede i 1991 med Henning Vestergaard som sidste ejer
Nummer 33
Her er et autoværksted med salg af brugte biler. Første ejer startede ca. 196o.
Nummer 35
Her boede murermester Magnus Nielsen i et hus, som han selv byggede i 1927. Han havde sit stilladslager på noget af den grund, hvor Hvinningdalvejen går nu. Han var murermester fra midten af 2o-erne og sluttede i 1963 på grund af sygdom. Var dog forinden flyttet først til Herningvej 22 og siden til Skovbrynet 10
Nummer 39
I mange ar boede tømrermester Peter Jacobsen her. Han havde værksted ved siden af privathuset. Drev firmaet sammen med sønnen Emil.
Nummer 43
Herfra sælges importerede møbler
Nummer 45
Her ligger fabrikken “Fiskars Danmark A/S”. Oprindelig var der en vandmølle ved navn Frederikslund. Bygget af Jørgen Lund i 186o. Omkring 1900 ejet af Møller Sørensen, der senere havde Lysbro Mølle, og senere drev vognmandsforretning med hestevogne fra ”Lysbrohus” pa Skovfogedvej.
Omkring 19o8 købt af fabrikant Madsen, der kom fra Skanderborg. Han lavede først seletøj, og gik senere over til at fremstille have-og markredskaber. Han stiftede “Lysbro fabriker”, som han ejede til 1955, da han solgte til Tømmerhandler Reimar Nielsen. Denne havde fabrikken i nogle år, til den blev solgt til Elkem i Norge.
Siden har “Fiskars” overtaget fabrikken.
Nummer 22
Bygget som tricotageforretning (ejet af Inger Nielsen, senere ejet af fru Stistrup.)
Omdannet til mælkeforretning. Sidste ejer Poul Erik Abildgaard, som i de første år tillige kørte rundt i kvarteret med mælkebil, selv om søndagen. Forretningen er nu nedlagt.
Nummer 24
Værksted og servicestation bygget i 1958-59. Benzinstationen hedder nu DK-Benzin. Har udvidet med et supermarked.
Nummer26
Oprindelig købmandsforretning bygget af Mikkel Christensen. Ombygget til Grillbar i 9o-erne.
Lysbrohøjen
Nummer 5
Bygget som legetøjsmuseum i 199o. Nu har firmaet Imitz til huse i bygningerne.
Nummer 10
Her boede Kaj Trebien i mange år. Han var brænder på Lysbro teglværk, samt skomager og havde røgeri i ud huset. Nu( 1999) sælges der store lerkrukker fra udlandet.
Kaj i gården til Skolevej 7. Skiltet med Lysbro Røgeri var lavet af KAMA…
Kunstneren Erik Nyholm (1911-90) boede på kvisten, mens han arbejdede for Errboe
– i 1944 købte han hus og etablerede selv dambrug ved Funder Å.
Nummer 24
Tidligere lå Møllehovedgaard her, ejet af løjtnant Dahl, der også drev rideskole. Blev revet ned, da noget af jorden skulle bruges til sportsplads til skolen. Desuden ligger Mc Phone-telemarketing her
Nummer 26
Johannes Errboe og senere hans søn Bror drev dambrug her i mange år. Begyndte i 1912 og ophørte i 9o-erne.
Forretninger og firmaer på Herningvej i Lysbro
Nummer 8
Petra Houlberg havde antikvitetsforretning i tiden omkring 197o.
Nummer 14
Blev bygget som slagterforretning (i l95o-erne), men blev ret hurtigt nedlagt, og huset solgt til beboelse. Senere blev der oprettet bladkiosk. Sidst har der været postindleveringssted, som er nedlagt i l99o-erne.
Nummer 22
Købmandsforretning bygget i 1952 af murermester Magnus Nielsen og drevet af dennes søn Svend Møller Nielsen indtil 1959, hvorefter købmand Okkels havde den i nogle år. Er nu nedlagt.
Nummer 32
Trikotageforretning fra 1956 til 1966, ejet af Ragnhild Jensen.
Nummer 38
Vima lister havde fabrik i bagbygningen i 196o-erne. En tid var der smedeværksted og fabrikation af “Lysbro møbler” fra 197o til 1976. Lysbro møbler startede i det små pa Skovløbervej 22, var derefter på Herningvej 38 og senere i Funder.
Nummer 42
Brødudsalg, der startedes ca.1947 af Petrea og Karl Mikkelsen. Blev senere solgt til Therkildsens, der havde den først i 196o-erne. Nu nedlagt
Nummer 44
Lysbro hotel: opført ca. 19o6, nyopført sidst i 192o-erne efter brand. Drevet som hotel i mange år.
I Schrivers tid, blev salen kaldt Møllestuen, og der var optræden og dansant. Under krigen beslaglagde tyskerne hotellet og havde soldater der. I slutningen af krigen boede der tyske flygtninge. Nedlagt som hotel sidst i 196o-erne, hvorefter der blev indrettet plejehjem, som ophørte i 1989. Der er nu forsorgshjem, som blev indviet i marts 1992.
Nummer 54 – 56
Nummer 58
Først var der “Motorcentralen”, ejet af Lauritz Nielsen, derefter svejseværksted med Svejser. Pedersen. Omkring 197o var der Akkumulatorcentral.
1959-60 Flyttede Silkeborg Cylinderservice til lejede lokaler på Herningvej 58 i Lysbro, firmaet lukkede ca 1979
I forhusets kælder har barber Svend Nielsen forretning omkring 195o.
Nummer 60
Ole Jensen maskinfabrik (bygget i l95oerne).I 1988 var der K. L. Auto. I 1993 Brauners tekstiltryk.
I 1996 Kompaktmaskiner (Reher). I 1998 Autoværksted.
Nummer 72
Købmandsforretning bygget ea. l92o. Først drevet af Kristiansen. Fra 1936 til 1972 ejet og drevet af Harald
Skorstengaard. Nu nedlagt.
Nummer 74
Bygget som mejeri i 1888 (mejeribestyrer var i nogle ar Peder Skorstengaard). Nedlagt som mejeri i 1899, da der blev bygget et nyt mejeri i Silkeborg. Blev lavet til savværk, der en overgang ejedes af Frederiksen (senere Gjessø savværk).
Blev drevet i mange år som trillebørsfabrik af først Marius Nielsen og senere dennes søn Knud.
I l96o-erne købte Knud Gasbjerg fabrikken og fremstillede mejerimaskiner, indtil han flyttede fabrikationen til Knudlund. Noget blev stadig brugt til lager, og kontorerne blev lejet ud til Mølnlükes gardinlager, en tid var der antikvitetshandel, senere tandteknik og fra 1988 til 97 udsalg af sportstøj. Sidst firma med stof- tryk. PMJ Inn-tryk.
Savskæreriets bagbygning, der ligger ned ad Lysbrogade, blev bygget til at svejse i. I l970-erne havde Gundersen renseri her.
I 1988 var der kosmetikfabrik (Kemex), og nu er der indrettet b1omsterforretning (Rasmina von Unika).
Nummer 82
Smed Peter Mogensens far blev ansat af teglværksejerne til at passe det værksted, de havde bygget før 1912. Senere overtog han det og Peter Mogensen drev det i mange år. Peter Mogensens første kone Valborg var damefrisør og drev forretning i en ti1bygning
Nummer 84
Købmand Kristiansen drev et lille købmandsudsalg i 1936, indtil han blev forretningsmand
Nummer 86
Sigfred Clausen havde en overgang lillebilsforretning, hvor han kørte for folk i sin fritid. Om dagen arbejdede han på teglværket. Bilen var vundet på en lodseddel. Da huset blev solgt i 50’erne var der sko reparation en tid i kælderen. Senere indrettede Ole Nicolaisen barbersalon i en af stuerne og drev den til sin død i 1993
Nummer 88
Omkring 195o indrettede Holger Hansen et strikkeri i en tysk barak, der blev anbragt i gården.
Nummer 90
Før krigen havde Brøndum akkumulatorsalg i udhuset. Omkring slutningen af krigen havde Frode Clausen cykelreparation der. Senere blev der bygget garager, hvorfra Aage Jensen drev sin vognmandsforretning.
Nummer 92
Albert Nielsen byggede huset sidst i 195o-erne og havde flaskegasdepot i kælderen. Senere flyttede Aage Jensen sin vognmandsforretning derover fra nr. 9o.
Nummer 98
Lysbrogaard blev solgt til Winkler og Windslev i ea. 195o.
Nummer 100 + 102
Huset “Toften” ved siden af ( nr.100) blev nedrevet, og der blev bygget om til fabrik. De lavede gaskomfurer og frysere. Efter fabrikkens ophør, har der været mange firmaer her.
Fskers caravanfabrik og restaurationen “Hyttefadet” har vist været her længst tid.
Desuden har der været følgende : Dansk Farvefotto ( 1988) ; Kjoleudsalg ( 1990); Funder glarmester forretning, flyttet til Lysbrogade 12 i 1994.; Skolager (1995) ; Vagn Christensens maskinforretning ; Reklamefotograf og eventuel flere.
Nummer 104
Omkring 199o var der maleriudstilling i et havehus
Nummer 106
De forenede teglværker blev bygget i 19oo. Da teglværket blev nedlagt, købte Kingo Karlsen alle bygningerne og driver herfra salg af brugte bygnings materialer, samt nedrivning af bygninger.
Nummer 116
I 199o-erne har der været et musecirkus i en campingvogn.
Herningvej Ulige numre
Farmen :
Lige efter Lysbro skov var autoophug i flere år
Ejendommen nr 5 : Før krigen var der en overgang ådselskogeri
Sommerhusområdet: Var beslaglagt af tyskerne under krigen. De havde et antiskytslager derovre.
Nummer 25
Lysbro station blev bygget i 1924. Banen blev nedlagt i 196o-erne. Stationspladsen blev en del år brugt til bygning af Autoværn (bestod i 1965).
Statoil (førhen Esso) havde benzintank, som blev lejet af Købmand Skorstengaard.
Perronteatret drives nu i de gamle stationsbygninger. Under krigen boede der tyske soldater pa 1. sal pa stationen.
Nummer 27
Blev bygget som Voetmanns dørfabrik, senere overtaget af Dania-døre (1988). Ejet af Vest-Wood møbelfabrik. Noget lejet ud til Kallesøe industrilak, hvor der opstod brand i 1998. Bygningerne er nu nedrevet og grunden solgt til et investeringsselskab, der vil bygge andelsboliger på grunden.
Nummer 29
Her har været forskellige firmaer:
Funder Autocamper (1988); – Kjeld glarmester; -” Stilladsudlejning”; – Kallesøe industrilak; – H. N. teknik; – Skandinavia
Nummer 31
Quick center; – Biler og udstyr; – Stafast A/S
Nummer 35
Motorcentrum (1988); – Lysbro motorsave (1993)
Nummer 37
Knud Nielsens trillebørfabrik (først i 1970 – erne )
Nu Funder fælleskasse, Andelskasse
Nummer 39
01iedepot Hydro (fandtes både i 1988 og 1993) ; – Safco (1997); – Statager og partner.
Nummer 43
Egon Knudsen har haft vognmandsforretning her.
Motorcentrum fandt es både i 1993 og 2ooo.
Skovbrynet
Nummer 12-14
Før krigen – hundekennel i baghaven.
Damefrisørsalon i nummer 14 .
Skovfogedvej nr 8
Oprindelig skovfogedbolig.
I mange år drev Møller Sørensen vognmandsforretning med hestevogn. Skovtømmer.
Senere havde Egon Knudsen vognmandsforretning her. Privat boede han på Skovløbervej 7.