Kirsten og Orla er fra henholdsvis Vejle og Horsens – og lærte hinanden og kende på Krogerup Højskole ved Humlebæk
De blev ejere af Lysbro Bageri og flyttede hertil i 1956 – Parret så muligheder i Lysbro med de tre teglværker og del andre virksomheder der var på det tidspunkt. På den tid var her 36 bagerier i Silkeborg – og Orla var sekretær i Bagerlauget i 12 år
Dengang var ovnen kulfyret og der skulle fyres hver 4 time døgnet rundt, hvilket skete udefra.
Hr. Hafstrøm hjalp til med diverse ting bl.a. holde ovnen varm, men skulle også passe bommene ved Herningvej (Kjellerupbanen) – nogen gange kunne det knibe med at holde styr på tiden.
Ved overtagelsen var der faktisk tilhørende hestestald og vognport, men der bliver investeret i en Ford A 1930, og Kirsten kører også landtur, Lysbro bageriet havde kunder i både Funder og Hvinningdal.
Orla`s gode humør gjorde at børnene kom til trappen fra butikken ned til bageriet, og her kunne falde gode sager af. Og i særdeleshed var Kirsten og Orla kendt for deres TRØFLER, i øvrigt for en stor dels vedkommende lavet af Karen Ida i over 12 år. Også ryttere fra den nærliggende rideskole stoppede op ved bageriet, for en godbid til både heste og ryttere.
Forretningens succes voksede og i de gode år var der 4 ekspedienter og 6 buddrenge, der på Longjohns bragte morgenbrød ud søndag morgen.
Den nye store stenovn var også redningen for en god juleand for områdets beboere.
Orla kunne rive en telefonbog over i to, hvilket morede børnene at han var en “muskelmand“
Det blev en tradition med fastelavns fester for børnene i Lysbro og det blev et tilløbsstykke med
30 – 50 deltagere uden annoncering. En dag børnene virkelig så frem til.
I bagerlauget var der af og til socialt samvær med bl. a. deltagelse ved Regatta og Salten Marked med salgsboder, og diverse festlige sammenkomster, og da forretningerne lidt efter lidt lukkede, (dels grundet sygdom og ejers alder, men også supermarkederne blev hårde konkurrenter, ikke på kvalitet, men på pris) blev det en tradition at mødes til hygge og bagning af julesmåkager.
Men hygge og kage kræver også motion var parolen, så medlemskab i Funder Gymnastikforening og Østerbording Tennisklub i 25 år blev der også tid til. Kirsten er stadig aktiv med motion.
På grund af sygdom lukker forretningen i 1986, men det bliver til et godt otium for Kirsten og Orla i Lysbro, som opnår og fejre diamantbryllup i 2016.
Orla sover stille ind efter et indholdsrigt liv i Lysbro i januar 2018.
Små glimt fra 30 år i bagerbutikken på Lysbrogade.
En dag står økonomiminister Poul Nyboe Andersen pludseligt i forretningen, han var med til at grundlægge Krogerup Højskole og var lærer her under Kirsten og Orla`s ophold.
Også journalist og TV vært Jakob Nielsen lagde vejen forbi højskolevennerne.
Sangeren Birthe Wilke residerede på et tidspunkt på Lysbrogård, og kom en dag i dialog med en af de farende svende som havde overnattet på Bøgild Teglværk, og handlede i butikken.
Det endte med at han kom med på Lysbrogård til et bad og rent tøj, – ja, han var næsten ikke til at kende igen.
Det var også en tid hvor postbuddet havde tid til den daglige formiddagskaffe og en snaps.
En ældre dame som kom i butikken havde nogen gange svært ved at bestemme sig og en dag blev det for meget for en dreng, som udbrød `kan du så snart bestemme dig, jeg skal hjem og have morgenkaffe og i skole` – damen kunne også fortryde købet og komme og ville have kagen byttet.
En dag Kirsten kommer ind i butikken står en dreng på hovedet, han mangler en 25 øre til trøfler.
Det var hans måde på, at tømme lommer.
Dengang der var vinter var der skøjteløb og konkurrencer på engen, endda isbaneløb for motorcykler var der også, – så var der ekstra travlt i bagerbutikken.
En dag står hesten `Sigfred` inde i butikken til Kirstens store overraskelse, hun ærgrer sig i dag over hun ikke fik taget et billede. Sigfred har ligesom hestene fra rideskolen syntes der skulle lidt variation til eng græsset overfor. – han havde selskab en flok kvier og et æsel, de var dog ikke med.
På Bøgild Teglværk var der mange forskellige effekter til opbevaring, sågar et KZ Ellehammer fly.
I 1976 var der Veteranflyvestævne på Stauning Flyveplads, og en lille delegation, og ejeren ?? Torp var og besigtige flyet, de kom i snak med Kirsten og Orla og blev inviteret på kaffe i haven.
En dag som aldrig bliver glemt, kvitteret flot i gæstebogen og siden en hilsen på postkort.
I slut 60`erne kom der jo en del gæstearbejdere til landet, også til Lysbro. På et par virksomheder var der ansat en 4-5 Tyrkiske mænd, de boede i kælderen på Lysbrogade 4 (1971).
De kom og handlede i butikken, der var lidt sprogvanskeligheder, så Kirsten var på biblioteket, der var kun tysk-tyrkisk ordbog så Kirsten lærte sig nogle tyrkiske gloser, og så gik det nogenlunde.
Endda så godt at en dag kom nogen af dem med pas og penge, som Kirsten skulle passe på.
Det kan man da kalde en tillidserklæring !
En vinterdag ser Kirsten og en kunde at en skraldebil brager ind i gavlen på huset overfor,
Kirsten løber derover, hele førerhuset er inde i huset, beboerne sad ved spisebordet, begge blev skubbet tilbage i stuen og chaufføren sidder stadig chokeret i bilen, og vinduesviskeren kører stadigvæk. Heldigvis er ingen kommet alvorlig til skade.
Kunstmaler Hans Chr. Thomsen bor en tid på Lysbrogade og har en Golden Rethriver, ( Mulle) den er oplært til at hente brød og mælk hos Kirsten. Hun synes det er synd at den skal gå flere gange og køber en lille kurv, efterfølgende ligger der så en `ordreseddel`
– men Mulle forlader ikke butikken før den har fået sin trøffel.
Kirsten fortæller at engang imellem var der brug for lidt relax, og det bl. a. blev og er stadig haven.
For mange år siden ønskede Kirsten nogle store sten i haven, og på hendes fødselsdag holder vognmand Åge Lysbro nede ved haven med en `håndfuld` sten, hvoraf den største vejede 3,5 ton
I haven og naturen sker der hele tiden noget man kan glædes over og tankerne kan flyve højt.
Kirstens mange interesser og alder gør at haven nu ældes med ynde, siger Kirsten med sit dejlige smil.
( i marts 2020 går der dog skår i glæden, da Lyså går helt op til Lysbrogade og Kirstens have og kælder bliver oversvømmet med en masse bøvl til følge.)
Kilde.Kirsten Hansen /Henning – Foto fra Kirstens fotoalbum og fra Flf