Rejsebeskrivelse 1859

Citat fra Otto Bisgaards oversættelse af Horace Marryat`s fortælling om oplevelser i Silkeborg og  egnen omkring.

Horace Marryat er rejsebogsforfatter.    –  Herom fortælles i Silkeborg Avis 20, 22, og 24 juli 1937.

Horace Marryat havde kone, venner og tjenestefolk med og rejste rundt i Danmark der var planlagt til at skulle tage to år.

Den 17 juni 1859 kører vi i dårligt vejr ned gennem Kongevejen (Århusvej), en pragtfuld dal med høje bøg og nåletræer. – Både heste og vi er udmattede. –  Vi møder flokke af bønder, heste, og køer , der er marked i byen.

Nu øser det ned igen og ned ad bakke for vi øje på en sø, en å, en by  – alt sammen rigtigt yndigt, men væmmeligt når man er ved at drukne i væde.

Vi fandt Hotel Dania i en frygtelig forvirring og måtte vente på værelse og mad, men en oplevelse i det mylder af markedsgæster der byttede varer,  købte og solgte.

Datidens køretøjer ved Hotel Dania
Gamle køretøjer ved Hotel Dania 1921 (B13312)

I Silkeborg møder de H.C. Andersen ifølge hans dagbog 20 juni 1859 på Hotel Dania.

Der er tre dage til rådighed til at bese egnen og dagen startes allerede kl. 10

Vi kørte en vej langs Langsø`s bredder, på denne vej syntes alle at have travlt med at lave mursten (Lysbro)

Videre til Amalie Kilde der ligger ved den skovbevoksede Ørnsø, en  Kilde hvis væld er så jernholdigt, at det dejlige vand ødelægges af en ækel smag som rustent jern.

Denne Kilde er et yndet udflugtssted for Silkeborgensere hvor man nyder sin mad ved opstillede borde, der findes også et primitivt feltkøkken hvor man kan stege sin fisk.

Efter et lille hvil på Drewsenshøj, (Amaliehøj) hvorfra der er udsigt til landsbyen Lysang-bro (Lysbro) på den modsatte side af søen, ser vi mod syd Højen opkaldt efter Frederik den syvende.

Navngivningen ses i Århus Stiftstidende den 29 juni 1852, det er under Frederik d. 7 første besøg i Silkeborg og er med sine 123 meter det højeste punkt i Silkeborg området.

Herfra havde vi en pragtfuld usigt over bakker med bøg og fyr, igen pragtfuld til Lysang-bro, Ådalen mod vest (Funder) med mose, oversået med tørvestakke som lignede begravelsestog på vej gennem dalen.

Også Drewsens nyopførte villa besøges med dens overflod af engelske roser

Ved tilbagekomsten til Dania bliver der straks serveret middag for os, suppe, kalvekoteletter, som er udmærket tilberedt, salater og fem/seks slags kompotter, desuden skovbær med rigeligt tyk fløde til dessert.

Værelset er fejet og gjort hyggelig med vaser af roser og nelliker.

Aftenen indbyder til endnu en henrivende tur, men vi ved ikke hvordan dette sted vil se ud om endnu en snes år, når det bliver gennemskåret af jernbanen og gennemsyret af civilisation.

Men hvis man i øjeblikket møder andet end høflighed og opmærksomhed, er det ens egen skyld.

Otto Bisgård , Wikisilkeborg, /Henning

Scroll to Top