På Sleipnersvej 29 finder vi Bækkelund, en nedlagt Landbrug/Restauration.
Restaurationen blev opført i 1949 af Søren Sommer og kostede kr. 35.000.
Der var stor søgning fra foreninger allerede fra starten, og mange fra Lysbro, Hvinningdal og omegn har holdt deres familiefester der, eller drukket en kop kaffe med hjemmebag, på den naturskønne plet, fremgår det fra gæstebøgerne. Også pinsemorgen trak mange gæster.
Der var plads op til 100 gæster.
Området kaldes `Tujkær` (tue i kæret/sumpet område)
Længere tilbage i tiden (før 1900) har der været skydebaner. – Omkring 1900 bruger Silkeborg Skyttelaug området til en årlig tilbagevendende skyttedag.
Skytterne kommer sejlende til anløbsbroen ved Gl. Kjærsgaard, hvilket var et prægtigt syn (Kjærsgaardsbroen bygges i 1924) – og med hornmusik i spidsen marcherede man til Bækkelund.
Der blev skudt dagen lang, man nød sin medbragte madkurv og sidst på dagen sluttede man med præmieuddeling.
I 1913-20 er det Hvinningdal Skyttekreds der er bruger stedet, under 1` verdenskrig bruges banen også til træning af danske soldater.
I sidste del af 2`verdenskrig bruges den også af tyskerne, også til granatkastning.
Der var faktisk 3 steder der blev brugt og i 2002 var det stadig muligt at se skydehuller i terrænet.
I slutningen af krigen kommer der en dag en større samling soldater til stedet. De medbragte hornmusik og rigeligt med drikkevarer.
Mange af soldaterne var kun store drenge, der var på vej til østfronten. Oppe i slugten fik de lov at drikke al det øl og spiritus de havde lyst til – der blev uddelt små præmier af ubetydelig værdi.
Flere af de store drenge sneg sig væk og sad oppe i skovtykningen og græd, da de godt vidste hvor det bar hen.
Søren Sommer og en medarbejder Henry Mogensen sneg op bag skydebanen, hvor de fulgte afskeden med de tyske `drenge`.
Det skal for en god ordens skyld nævnes at Søren bestemt ikke var tysk venlig, han havde i slutningen af krigen et par mænd skjult på loftet og når tyskerne ikke brugte skydebanen var han bindeled til modstandsbevægelsen, så de kunne bruge banen.
Knud Balle var med i den såkaldte `Sofagruppe` under besættelsen. Det var kendte mennesker i Silkeborg. – Han købte 5 tdr. land (Dybbølvej) nabo til Bækkelund, og her blev også holdt skydeøvelser. – senere blev det en flot park med mange sjældne træer og planter.
I 1950`erne anlagde Søren Sommer en ny skydebane, som blev lejet ud til forskellige foreninger, den skulle hvert år godkendes af politiet. Så kunne de også nyde godt af den nærliggende Restaurant Bækkelund.
På samme tid blev der også kørt motocross i det kuperede terræn, også her stod Søren for udlejning.
Restaurant Bækkelund toner ned i slut 60 erne og i 1972 sælger Søren Sommer haveplanter.
Det er en fantastisk fin spadseretur ned gennem hulvejen, enten fra Hvinningdalvej 80 eller Sleipnersvej 35, hvor man udover den unikke natur, også får et vink af historiens grumme tid.
Uddrag fra, Syn For Sogn – Vagn Lihn Kristensen – / Henning – B 14242