Erling Korsbakkes 60 aktive år i Lysbro.

Erling Korsbakke er født i 1941 på Kongshedevej 10.

Forældre Hulda og Peder bor til leje ved Richard Elkjær (Kongshedevej 9, `på særlige betingelser`, eneboer)

Køber omkring1938 “ Pippenskrald“  ( Kongshedevej 10, Bjarne, Funder lokalhist.)    –  og i 1948 Nørhedevej 28.

I drengeårene hjalp Erling til i roer og høsttid hos `Ritmester` Dahl på Møllehovedgaard, – (2024, Eksportes Hus, Lysbrohøjen 24),

Som 9 årig vil Erling tjene sine egne penge og får plads hos Niels Rytter i Hvinningdal (2024, Buskelundhøjen121) her er Erling til sin konfirmation. Niels Rytter får nyt stråtag og Erling oplever at være `nåledreng` dvs. stå under taget og stikke synålen tilbage til tækkemanden. I øvrigt står et Siljerøn træ fra dengang stadig på grunden.

Herefter hos Svend Nørgaard Øster Bording ( nu motorvej) og her er Erling aktiv i ØBG, er her målmand på herre håndbold holdet, med bl. a. Mogens `Lykkesko`,  og de må kappes om pladsen.

Gårde i Thorning og Sjørslev blev det også indtil soldatertiden i 1960 (16 mdr.) i Thorning var det ved Gerda Brogaards forældre, (`mange slav kort` –  Gerda og Ingolf Brogaard havde i mange år Uno X/Hydro depot på Herningvej 39.)

Efter militæret en kort tid hos Edv. Nordbjergs cementstøberi i Hørbylunde, ( vores fædre havde sæson arbejde her, og havde tidligere haft tørveproduktion i samme område, og Peder Korsbakke er ansat i 16 år på Bøgild Teglværk)

En ny tid.

I 1962 er det hos Åge `Lysbro` Jensen der bliver den nye dagligdag. Første lastbil er en Bedford J 3, 5 tons last, og her var tiplad på, det var ikke alle der havde det på det tidspunkt. f.eks. kørte Jens Konrad for Dansk Autoværn, og på en tur til Nordjylland med autoværn, var der støberal med retur fra Thorup Strand og aflæsning med håndkraft af 7 ton på støbepladsen, (2024 Lysbroparken 3,5,7)  – vel og mærke efter en lang dag bag rattet, fortæller en chauffør Svend Rasmussen.

For at lette lidt på opgaven kørte man op på en lille vold, så lastbilen holdt med god hældning,  –  men alligevel  !!

Opgaverne er f. eks. træstammer fra Tollundgårds skove til savværket tæt på Funder Kro, Buchreitz savværk på Viborgvej og ellers alt forekommende.

Åge `Lysbro` får en aftale om transport af patenterede branddøre for Dørfabrikken (Lysbroparken) og investerer i en ny Thames Trader på forlangende, og det bliver Erlings job herefter.

En opgave i sommerhalvåret var lertransport til Lysbro Teglværk (fra Stilling og Hammershøj)

Også til De Forenede Teglværk på Herningvej (fra Funder Holme og Herningvej 39-41-43)

Moler blev også hentet i Junget (Salling) til isolering af Lysbro Teglværks store `tørresilo` ved vestre Ringvej, 1965 ca.

Også en betroet opgave var når `Tivoli Pedersen` (Lysbrogade 67/ Vestre Ringvej 25) skulle på sommerturne, karruseller, skydetelte og de `enarmede` m.v. kunne kun stå på en måde – som Pedersen befalede, fint og godt job husker Erling.

Savsmuld fra lokale savværker, og Fillerup savværk ved Odder blev leveret til teglværker, hønserier, landbrug, mange virksomheders savsmuldsfyr, og sågar til villafyr på Sølystvej, Hostrupsgade f. eks.

Købmand Skorstensgaard på Lysbrogade var også aftager, men det var bøvlet, det skulle ind af et kældervindue og herfra til et depotrum.

Et udfordrende sted var spånsiloen på Lysbro Fabrikker, den ældre del af fabrikken var nok ikke tænkt til lastbiler, anhængeren blev kørt op og vendt med en truck, og så var det ellers med og holde tungen lige i munden, aftager var en andefarm / stald med 50.000 stk.

Vinter opgaverne bød bl.a. på levering af DAK (Dansk Andels Kul) olie til fjernvarmeværkerne i midtjylland, som daværende havde et kullager som reserve, hentet i Søby/Fasterholt lejrene, (kul også til Marselisborg Hospital)

1966 er det tid til at prøve noget andet, det bliver Park og Vej ved Silkeborg Kommune, på det tidspunkt er der `en chauffør ansat ved Park og Vej,   –  og det dvs. ikke noget med på og aflæsning, det var der folk til.

Snerydning er også til tider en krævende opgave, Erling kører med spidsploven som er bedst når der virkelig er sne.

Erling får senere en kranbil og opgaverne er hovedsagelig Fjernvarmen. Og efter 20 år ved Park og Vej er Erling nu ansat ved netop Silkeborg Forsyning med opgaver som etablering ved nye fjernvarme kunder, hvis der sker nedbrud og ellers forekommende vedligehold og nyanlæg. Det blev også til 20 år  –  og tale om indstilling til fortjenstmedalje. Men heller ikke mere  ???????????

Åse og Erling flytter til Lysbro i 1964 og i 1967 køber de huset på Lysmosevej 3, formeldes kr. 50.000 og går i gang med renovering og tilbygning.  Halvdelen af grunden var før 1941 beliggende i Balle kommune, dvs. landzone og det var tilladt dyrehold, 2 heste og føl, 10 geder eller får, 30 høns, m.v.,  –  dog ikke på samme tid.     –  Huset sælges i 2024.

I de mange år i Lysbro har Erling været aktiv arrangeret i foreningslivet med håndbold, gymnastik, badminton og hvad man ellers fandt på af arrangementer og forlystelser. Med sit gode netværk også et godt øje til hvis der manglede rekvisitter, så tog Lysbro gerne til takke med aflagte ting fra større klubber.

Mange år senere (1970´erne) kommer Ritmester Henry Dahl jævnlig forbi Lysmosevej 3 (på cykel)  på sin vej fra Lysbrohøjen 34 til Rideskolen i Funder Holme, hvor han underviste i dressurridning.

Erling har med sine mange gøremål gennem livet, gode erindringer at fortælle om og der er kommet adskillige ting frem fra vores barndoms tid i Funder Nørhede, som vi hver især ikke huskede. Erling er nu flyttet til Aldersro.

Dette over nogle hyggelige timer og en god kop kaffe eller en øl.

Kilde . Erling Korsbakke/ Henning –  juni 2024

Erling Korsbakke 1962
Lergrav ved Hammershøj. Aage vognmand henter ler
Scroll to Top