Tømreren i Lysbro

Erik Grøndal Nielsen er født på Sejlgaard i Funder i 1945, Sejlgaard var på det tidspunkt ejet af Fabrikant W. Darr, (DAB busfabrik Torvet Silkeborg/ Føtex) og her stod Erik`s forældre for gårdens drift.

Senere blev adressen Drejegårdsvej 5, som stadig er i familiens eje.

Erik vælger at gå håndværkervejen og kommer i lære hos Jørgen Gam Pedersen, Lyngbygade 51.

Gam Pedersen vælger mere og mere inventar opgaver for firmaet MODUL Inventar og det er ikke lige Erik`s livret.

Inger og Erik er flyttet til Lybrogade 41 i 1969, det er stadig virksomhedens adresse 2024

Erik fortæller, efter en søvnløs weekend vælger han at starte som selvstændig og fratræde sit faste job. (1972)  Men Erik får sig lidt en overraskelse, da Jørgen Gam Pedersen tilbyder ham tømrer afdelingen, –  altså en kundekreds og starte op med.

Det første værksted var på Ewaldsvej 1972, og så nybygget værksted på hjemadressen Lysbrogade 41 i 1973.

(Det nuværende værksted er tilbygget i 1994-95, på grund købt af Lysbro Teglværk.)

En god kunde var Skovstyrelsen, hvor bl.a. domicilet nabo til Aqua og på øen Vorsø i Horsens Fjord var nogen af opgaverne, ligeledes boligforeninger var gode kunder, sammen med alt forefaldende.

bl.a. en serie specielle vinduer til Grønland for Reimar Nielsen, et tidspunkt også Lysbro køkkener, renoveringsopgave af Nåege, med udskiftning af bindingsværk. Her fandt man tømmer der havde tidligere anvendelse, muligvis fra Silkeborg Slot, Erik har bevaret et stykke af bindingsværket, der tydeligt viser at være anvendt tidligere.

Erik har været kreativ med en ende af egestokken med de fine åretegninger. –  og ! , “ hvornår blev fuglen født“ ????

Renovering af Nåege omtalt i Midtjyllands avis 3. juni 1985
Fugle af træ fra Nåege

Et langt samarbejde blev det også til med Funder Holme Smedie, først udvidelsen af 1968 værkstedet ud mod søen.

Erik havde lært kunsten at snøre en trappe op hos Gam Pedersen, –  det fik Henry Thygesen gavn af, omvendt blev det for Tømreren i Lysbro til rigtig mange trappetrin til Henry`s trappeopgaver.

Den første idrætshal i Funder blev bygget sammen med tømrermester Erling Fisker 19 ??

De 2 træbroer i Indelukket i sin tid var også en opgave sammen med ingeniørfirmaet Gimsing og Madsen Horsens, plus en lignende bro over Salten Å ved gl. Rye.

Der arbejdes på broen
Broen i Indelukket

Også en noget speciel opgave at genopbygge tårnet på Peter Jessen ejendommen, efter branden i 1962, det sker dog først i 1991 hvor Henton Gruppen renoverer ejendommen tilbage i mere oprindelig stil.

Øl pause ved genopførelsen af Peter Jessen tårnet
Tårnet løftes på plads i Vestergade

(Dette mesterværk tog jeg et billede af 30 juli kl. 06.46.34.2013 , og det endte med serie på små 30 tårne i og omkring Silkeborg)

Tømreren i Lysbro er i gode tider på omkring 15 ansatte, også Inger og Erik`s søn Martin Grøndal er blandt.

Efter tiden som lærling går Martin videre med bygningskonstruktør studie i Horsens (bestået dec. 1997)

At drive en sådan virksomhed sætter sine spor fysisk og Inger og Erik overdrager Tømreren i Lysbro til Martin Grøndal i 2004.

En af Martins første opgaver er da den farverige lagerhal for Dacapo i Hårup, og en af de nyeste projekter er den nye Dybkjær Skoles aula/auditorium,    –   nok en opgave der vil gøre stort indtryk på mange   –  og i mange år.

I 2023 laver Rasmus Grøndal svendeprøve og nu 3`generation i Tømreren i Lysbro.

Svendestykke udført af Rasmus Grøndal 2023
Aulaen på Dybkærskolen 2024

Tømreren i Lysbro logoet er i øvrigt kreeret af Villy Bak Thygesen som også har virket i Lysbro i mange år.

Martin har  udvidet virksomheden med en tagdækker afdeling, 2-3 mand tager sig af nybygning og reparation af  tagkonstruktioner med pap.

Byggeopgaver er i dag meget mere komplekse, kræver meget mere planlægning og administration og er mange gange presset på tid, hvilket også er en stor udfordring     –  (og måske sætter lidt skår i glæden ved at være håndværker  ??)

Noget der er meget fokus på, er energi besparelser i byggerierne i dag, men også transport, så Tømreren i Lysbro har investeret i sin første El firmavogn der først og fremmest er til de lokale opgaver.

Marts 2024 / Martin, Inger, Erik Grøndal –  /henning

Scroll to Top