Esso Vestre Ringvej 24 Lysbro og Familien Hede

Familien Hede stammer fra Rær, her blev børnene Jens Peter, Anders Johannes og Henning Hjalmar født af forældrene Kristen Kristensen Hede og Ane Marie Andersen Spiegelberg.

I 1917 flyttede familien til Silkeborg hvor faderen fik arbejde hos Smedemester H. Geer på Tværgade, senere som mekaniker hos  Hansen og Ernst.

I 1927 på Silkeborg Motor.co som mekaniker og senere som  værkfører.

Anders Johannes Hede ( kaldet Johannes) blev udlært mekaniker.

I 1933 blev Johannes gift med Thomasine Kristine Jørgensen (kaldet Tomma) De boede i Silkeborg til 1938 hvor efter de købte hus på Søvej 7 (Kærvej 7 ) i lysbro.

1946 flyttede familien til Lysbrogade 65 (Vestre Ringvej 23) og Johannes startede værksted som selvstendig mekaniker.

De fik børnene Orla Peter, Conny Thora, Erling Gustav, Yonna Kirsten og Anette.

Foran huset havde de et Ishus (Ishytten) som Tomma passede.

Da Vestre Ringvej blev etableret købte Johannes en grund overfor huset og oprettede en benzinstander fra Esso, Ishytten blev derefter flyttet der over.

Værkstedet på nr 23 blev for lille og Johannes startede byggeriet over for på nr.24.

Esso ville gerne lave en stor Service station med beboelse oven på, men Johannes ville ikke ligge under for Esso og byggede og finanserede selv byggeriet, som stod klar til indvielse 22.04.1959.

Jonna fortæller, at det bedste ved det hele var at der også blev et badeværelse i forbindelse med værkstedet, med varmt og koldt vand, for i huset i nr 23 var der kun en oliekamin i stuen som eneste opvarmning, så det betød intet at man skulle over vejen for at tage bad.

Tomma døde i 1961 og i 1962 flyttede Johannes til Canada over til sønnen Erling. hvorefter sønnen Orla overtog service stationen.

1971 vendte de tilbage til Danmark, Johannes døde i 1978

/2024 Bjarne Steen Jensen

ESSO tanken  Lysbro

 Yonna Aagaard (født Hede i 1942) –  Forældre Tommasine og Johannes Hede (1913-61 – 1911-78)

Adressen er Lysbrogade 65, senere Vestre Ringvej 23.   Her bygger Johannes autoværksted i 1946 og `Tomma` har en lille iskiosk.  Esso tanken kommer til på den anden side af  vejen, og iskiosken flyttes.  –  og så skal krydses hver gang der er kunder.

I 1958 flyttes værkstedet over til tanken, Esso ønskede at bygge i 2 etager, men Johannes valgte at have foden under eget bord og byggede for egen regning. Familien blev boende i nr. 65.

Blandt kunderne var `Bus Pedersen` der havde købt Arne Weng`s busruter i 1948.

Aage og Arne Weng startede i 1925 med en rute fra Alderslyst, Torvet, Lysbro, den blev flittigt benyttet af medarbejdere på de forskellige virksomheder i Lysbro.  BOT i hornet i god tid, så folk kunne være på plads ved stoppestedet, –  oven købet en gratis service.

Thomas og Chr. Pedersen havde i første omgang udgangspunkt fra privaten på Søholt Alle og Rønne Alle, men flyttede i 1957 til Viborgvej 1.

Desværre bliver Tomma alvorligt syg i 1960 og efter hendes død i 1961, vælger Johannes at emigrere til Canada, og søn Orla Hede viderefører værkstedet.

Yonna har mange gode minder fra sin barndom i Lysbro.  Lysbro Fabrikkers flotte hestekørertøjer gjorde stort indtryk –  også når de engang imellem brød ud af græsfolden, så var det med at komme inden døre når de kom for fuld fart på vejen.

`Tivoli Pedersen` var nabo, det nød børnene i kvarteret godt af når forlystelserne efter vedligehold i vinterens løb skulle prøvekøres i gården. Senere var her Esso depot (Erik Kristensen / Henning Vestergård 1963-91)

Mange ting var anderledes dengang, f. eks. Hvinningdalvej havde udløb ved Lysbrogade  ??, (Vestre Ringvej 41) altså op igennem Fabrikken, –  og vejen ind til Errboe var der hvor der 2023 er sti ind til Møllebækken

(Vestre Ringvej 19) – Skolevej er også flyttet og blevet til Lysbrohøjen.

Vejen til Silkeborg cyklede man ad et sandspor til Kærsgaardsvej, – (ringvejen var i sin begyndelse)

Yonna husker også lergravene ved Valhallevej og `grisen` der kørte leret til Lysbro teglværk, her kunne børnene godt engang imellem få en køretur med det `lille tog`.

Som en stor del af Lysbro`s beboere tog Yonna også del i teglværksindustrien, det var sammen med Jette,

(Irene og Tage Jensen´s  datter – Tage driftleder på Bøgild Teglv) –  nogle dage efter de våde sten var sat på hylderne skulle de skilles så de bedre at kunne tørre, så efter skoletid var her lidt lommepenge og tjene.

Mange havde ikke selv vaskemaskine dengang, det kunne man leje henne ved Lysbro Teglværk, den hed Ferm og var med vridemaskine, men en sådan skal man ikke stikke fingrene i, erfarede Yonna.

I 1964 overgår ESSO tanken til Jørgen Jakobsen, her var også plads til at sælge biler. I starten var det overladt til Svend Sjørslev Jensen der solgte godt , men Sjørslev holdt fri om søndagen. Det fik Jørgen Jakobsen til at foreslå Sjørslev nye græsgange, det gjorde han resolut samme dag i Virklund.

Først var det brugte biler, men hurtigt fik Jørgen Jakobsen japanske Datsun forhandling og i 1965 BMW. Begge blev importeret af Nic. Christiansen, og deres samarbejde gik ikke stille af.

Jørgen Jakobsen køber i 1971 Vulcan, Borgergade 109 og får yderligere forhandling af Honda og Ellerten/ Mini El –  der kun brugte for 3 øre el pr/km.

Lysbrogade 75/ Vestre Ringvej 33 her supplerer en tømrersvend sin løn med lidt bilhandel.

Knud Verner Jensen ( f. Dalgården Funder Kirkeby) kunne tjene 80 kroner om ugen som tømrer, og weekendens salg af biler var noget bedre.

I 1955 startes der op i fritiden, men hurtigt blev det fuldtid med en indkøbstur til København om mandagen.En stor del af forretningen var engroshandel til andre brugtbil handlere i Jylland.

Værkstedet som renoveres maj 2024, kostede dengang kr. 3000.- alt incl. I 1972 beslutter Knud Verner Jensen at opføre Autoforum på Nørrevænget. (2024 Lidl)

Søn, Klaus Verner viderefører Autoforum (1991) og fra Kejlstrupvej i 2008.

/ Henning 

Scroll to Top